Vulcanii Noroioşi

Sunt considerați, de departe, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Buzău. Iar opinia are un fundament uriaș. Pentru că Vulcanii Noroioși din județul aflat în sud-estul țării sunt un fenomen unic în România.

Vulcanii noroioși s-au format datorită erupțiilor de gaze naturale care vin din adâncuri, de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri, spre suprafață. Aceste gaze trec prin solul argilos existent în zonă și, în combinație cu apa din pânza freatică, formează nămolul. Numele de vulcan noroios nu presupune însă automat, cum s-ar gândi multă lume, că nămolul ieșit la suprafață este fierbinte. Dimpotrivă. El este rece, deoarece vine din straturile de argilă.

Puțini știu însă că, dacă vorbim despre Vulcanii Noroioși, vorbim de fapt despre două zone distincte: Pâclele Mari și Pâclele Mici, aflate la câțiva kilometri unele de celelalte. Diferența dintre ele vine de la dimensiunea conurilor. La Pâclele Mari, conurile pot ajunge la câțiva metri înălțime, dar pe o suprafață mult redusă, iar Pâclele Mici formează o arie mai extinsă, dar având conurile vulcanilor mai mici. Conurile sunt ridicături de pământ în care noroiul bolborosește de mama focului. Indiferent de dimensiunea acestora, peisajul este absolut extraterestru. Nu e nicio glumă!

Ploile mai puternice sau, dimpotrivă, seceta prelungită, modifică uneori considerabil peisajul și așa deosebit. Tabloul uluitor este completat magnific de uriașele râuri de lavă întărită care, sub impulsul gravității, înconjoară conurile ca niște mantii bizare. Crevasele care te fac să te gândești la spatele unui balaur adormit s-au instalat în voie în zonă și au exclus orice alt tip de vegetație. Tocmai de aceea, șocul celor care vizitează vulcanii este mare.

Turiștii care ajung aici spun că așa își imaginează terenul selenar sau pe cel marțian. Iar alții, mai ghiduși sau îndrăgostiți de literatura SF, afirmă că nu s-ar mira dacă ar da nas în nas pe aici cu vreun omuleţ verde. Sau, poate, de culoarea nămolului.

Pâclele Mari au suprafaţa cea mai mare – 22 ha. Se poate ajunge cu maşina până la poarta de intrare în zona vulcanilor. Pâclele Mici se întind pe aproximativ 16,5 ha. În zona în care vulcanii sunt stăpâni se ajunge urcând pe jos un deal.

Tot din ansamblul Vulcanii Noroioși fac parte și Pâclele de la Beciu. Acesta au cea mai mică suprafaţă, undeva în jur de 800 de metri pătrați, dar au o activitate mult mai intensă. Vulcanii Noroioşi se găsesc în comuna Berca. Pentru a ajunge aici trebuie să urmați DN 10, care face legătura între Buzău și Brașov, apoi să intrați pe DJ 102F, iar la final pe DJ 220A.

Coordonate GPS
Pâclele Mari – 45°20’23″N, 26°42’33″E
Pâclele Mici – 45°21’30″N, 26°42’46″E.

GALERIE FOTO VULCANII NOROIOŞI

0 comentarii

Scrie un comentariu