Vila Albatros sau Conacul Marghiloman

La marginea orașului Buzău, într-un parc de o frumusețe rară, se înalță un conac misterios. Clădirea impunătoare i-a aparținut omului politic Alexandru Marghiloman, care a locuit aici o vreme alături de familie.

Arhitectura conacului Marghiloman este una de inspirație franțuzească și asta pentru că cel care a lucrat la ridicarea lui este arhitectul francez, Paul Gottereau. Clădirea este construită cu turnuri înalte, ferestre mari prin care intră lumina și un balcon deasupra intrării. În jurul conacului este o casă a servitorilor, care încă nu a fost reabilitată și grajdurile pentru cai. Acestea din urmă erau foarte importante pentru Alexandru Marghiloman, care era un împătimit al curselor de cai. Unul dintre favoriții lui era calul Albatros, după care a numit și conacul (Vila Albatros). Cursele de cai se țineau chiar în apropierea conacului, unde se afla și un hipodrom.

Conacul lui Alexandru Marghiloman de la Buzău a fost vizitat de nenumărate personalități importante. Una dintre ele este chiar Regina Maria, care era topită după trandafirii din curtea conacului, dar și regele Ferdinand și chiar Nicolae Iorga. Mai marii vremii erau poftiți deseori la casa de la Buzău unde se țineau petreceri în sălile elegante sau pur și simplu se relaxau în curte.

De conacul lui Alexandru Marghiloman este legată și cafeauna numită ”marghilomană”. Se spune că politicianul era un mare băutor de cafea și că într-o zi i-a cerut una valetului său. Cum acesta nu era pregătit, dar i-a fost teamă să îl refuze pe stăpânul casei, a improvizat, punând în loc de apă coniac. Nu doar că lui Marghiloman i-a plăcut cafeaua, dar aceasta a devenit celebră în acea perioadă. După Primul Război Mondial, la cafenelele luxoase din București puteai auzi oricând ”o marghilomană, vă rog”.

În jurul conacului circulă și alte legende pline de mister. Una dintre ele este legată de felul în care tatăl lui Marghiloman a obținut terenul de la Buzău, unde a construit conacul. Se spune că Iancu Marghiloman a câștigat un joc de cărți, iar cel care l-a pierdut a lăsat un blestem asupra locului pentru ca tot ceea ce se va construi să fie distrus. Legenda sau nu, conacul Marghiloman a stat în ruină ani la rând, până să fie reabilitat în anul 2015. O altă legendă este spusă de localnicii care au venit noaptea în parc. Aceștia puteau jura că l-au văzut pe Alexandru Marghiloman călare pe calul Albatros la zeci de ani după moartea sa.

În ciuda acestor legende conacul înflorește pe zi ce trece, iar în prezent găzduiește unul dintre centrele culturale ale oraşului. Aici vin zilnic peste 100 de elevi de la şcolile din Buzău pentru lecţii de teatru, pictură, canto sau învaţă să cânte la intrumente muzicale. Tot aici este găzduit şi un atelier inedit de prelucrat sărmă.

2 comentarii

 • Anca Bistriceanu

  De vizitat pentru oricune vine in Buzau!
  Si parcul este superb!!!!

  aprilie 15, 2019 - 10:58 am Răspuns
 • Ionut Dragomir

  Foarte interesant conacul , imi aduce aminte de perioada interbelica. Si linia melodica este aleasa foarte bine. Felicitari

  septembrie 26, 2019 - 10:46 am Răspuns

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Staţiunea de cercetare Pieatroasele

Turiștii care sunt pasionați de vin sau pur și simplu vor să descopere tainele licorii lui Bachus, sunt poftiți în comuna Pietroasele. La cea mai veche Stațiune Viticolă din țară, unde se află vii cât vezi cu ochii naște Tămâioasa Românească, un vin gustos și sănătos. Magia care aduce la viață vinurile gustoase de la […]

0 comentarii

Tabăra de Sculptură Măgura

Judeţul Buzău se poate lăuda cu numeroase obiective turistice, unice în Europa. De departe, cel mai cunoscut astfel de obiectiv ar fi Vulcanii Noroioşi. Şi dacă acolo, e doar mâna naturii, puteţi veni în Buzău să admiraţi o altă minune unică pe continent. Tabăra de sculptură de la Măgura. Nu mai puţin de 256 de […]

0 comentarii

Aşezările rupestre

Așezările rupestre sunt localizate în zona de munte a județului Buzău, în comunele Bozioru, Brăești și Colți. Cele 29 de scorburi au fost săpate în piatră, doar cu dalta și ciocanul, acum sute de ani. Cea mai veche aşezare rupestră este grota numită Fundul Peşterii, locuită încă dinainte de apariţia creştinismului. Cele mai multe însă […]

1 comentariu