Tabăra de Sculptură Măgura

Judeţul Buzău se poate lăuda cu numeroase obiective turistice, unice în Europa. De departe, cel mai cunoscut astfel de obiectiv ar fi Vulcanii Noroioşi. Şi dacă acolo, e doar mâna naturii, puteţi veni în Buzău să admiraţi o altă minune unică pe continent. Tabăra de sculptură de la Măgura. Nu mai puţin de 256 de lucrări ce par aruncate de o mână uriaşă pe un teren de peste 20 de hectare. A fost nevoie de 16 ani pentru ca locul aflat peste drum de Mănăstirea Ciolanu să arate aşa cum e acum. Numărul 16 ani nu este întâmplător, acesta marcând 16 secole de la prima atestare a oraşului Buzău.

Totul a început în anul 1970. Atunci, în pădurea întinsă pe nişte coline line, mângâiate de un vânt uşor, se dădea startul unei tabere de sculptură în piatră, inedită în ţară. Sculptori din toată România, maeştrii celebri sau mai puţin cunoscuţi, studenţi sau tineri liceeni, au răspuns provocării şi au venit să participe an de an.

Lucrurile erau puse la punct. An de an, din 1970 până în 1986, au fost aduse în pădurile de la Măgura, câte 16 blocuri de piatră. Artiştii prezenţi trăgeau la sorţi blocul pe care urmau să-l transforme în operă de artă. După ce-şi primeau „premiul”, intra în luptă talentul şi creativitatea. Şi aşa, pietrele au prins parcă viaţă şi au devenit personaje istorice sau figuri umane.

Dar mai există o categorie, preferată de unii turişti. Scupturile abstracte, care le lasă privitorilor dreptul sau şansa de a le descoperi semnificaţia. Aşa se face că acum, în cele 16 poieni, se află câte 16 sculpturi realizate în cei 16 ani de existenţă ai taberei, vizitate până acum de zeci de mii de oameni. Iar localnicii s-au obişnuit cu tabăra în aer liber, străinii sunt mai mult încântaţi. Mai ales că pentru vizitare nu se plăteşte nicio taxă, iar locul arată magnific. Podoabe pentru femeia uriaşului – Mărgele, Aripă dintr-un munte, Forma prin care creşte iarba, Orgă de soare şi ploaie sunt doar câteva dintre lucrările de aici. Nu e aşa că şi numele vă incită? Dacă le-aţi vedea, aţi fi chiar vrăjiţi.

Tabăra se află la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Buzău, în comuna Tisău. Nu, nu este nicio greşeală. Locul poartă numele Tabăra Măgura pentru că piatra folosită a fost procurată din comuna cu acelaşi nume, expoziţia în aer liber situându-se, de fapt, în comuna Tisău, vecină cu Măgura.
În zonă mai poate fi vizitată Fântâna lui Mihai Viteazul sau Vulcanii Noroioşi.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Aşezările rupestre

Așezările rupestre sunt localizate în zona de munte a județului Buzău, în comunele Bozioru, Brăești și Colți. Cele 29 de scorburi au fost săpate în piatră, doar cu dalta și ciocanul, acum sute de ani. Cea mai veche aşezare rupestră este grota numită Fundul Peşterii, locuită încă dinainte de apariţia creştinismului. Cele mai multe însă […]

1 comentariu

Vulcanii Noroioşi

Sunt considerați, de departe, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Buzău. Iar opinia are un fundament uriaș. Pentru că Vulcanii Noroioși din județul aflat în sud-estul țării sunt un fenomen unic în România. Vulcanii noroioși s-au format datorită erupțiilor de gaze naturale care vin din adâncuri, de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri, spre […]

0 comentarii

Sfinxul de la Buştea

Fratele mai mic al Sfinxului din Bucegi se află în Munţii Buzăului. Este vorba despre Sfinxul de la Buştea, un „uriaş” împietrit, cu chip de om, care măsoară şase metri înălţime. Cei care vor să vadă minunea trebuie să meargă până în satul Buștea și, de acolo, îndrumați de localnici, vor putea ajunge la ”Capul […]

0 comentarii