Primăria municipiului Buzău – ”Palatul Comunal”

În centrul orașului Buzău se află una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale din regiune. Palatul Comunal, care este în același timp și primăria orașului Buzău, a fost ridicată în perioada 1899-1903 la cererea unuia dintre primarii orașului, pe nume Nicu Constantinescu.

Cel care a realizat proiectul clădirii este arhitectul Alexandru Săvulescu, unul dintre primii reprezentanți de seamă ai școlii românești de arhitectură modern și care a realizat și clădirea Muzeului Național Filatelic din Capitală. Clădirea primăriei din Buzău este considerată cea mai complexă creație a lui Săvulescu. Acesta a ales un stil unic care combină elemente neoromânești, cu motive arhitecturale locale. Așa cum sugerează și numele, construcția arată ca un palat cu un singur turn și coloane pe față și pe un lateral. Tema aleasă este cea a viței de vie, înconjurată de vrejuri și struguri.

Ultimul an al construcției clădirii a fost preluat de un alt arhitect pe nume Kafșinski. După finalizarea lucrărilor, palatul a fost inaugurat în 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui Ferdinand și a numeroase personalități ale vremii. Inaugurarea primăriei de la Buzău a stârnit admirația multor personalități de renume. Nicolae Iorga spunea că ”va fi, neîndoielnic, cea mai frumoasă primărie din țară și o podoabă de mare preț pentru Buzău”.

În ceea ce privește interiorul clădirii acesta are un aer elegant, încăperi înalte cu geamuri mari pe unde pătrunde foarte multe lumină. Cea mai impozantă cameră a primăriei era sala de recepții, decorată în stil venețian, fiind aceeași în care în anul 1903 a avut loc și inaugurarea clădirii. Tot aici aveau loc adunările reprezentanților primăriei, ședințele solemne de învestitură, recepții oficiale sau chiar concerte. Cel mai important eveniment care se ținea anual în această sală era un bal, care avea loc pe data de 24 ianuarie, dar acest obicei a încetat după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Un element foarte important al clădirii Primăriei Buzău este turnul cu ceas din partea stângă a intrării. Acesta reprezintă și elementul care atrage cel mai repede atenția și care scoate întreaga clădire din anonimat. Ceasul din turn anunță trecătorii când este fiecare oră fixă, pe melodia ”Cât e Siriul de mare” cântată de Benone Sinulescu.

Palatul din centrul orașului a trecut și prin perioade mai grele. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial clădirea administrației locale ca fost bombardată pe data de 8 august 1944 de avioane britanice, iar în noaptea de 27–28 august a fost incendiată. Din păcate, pagubele au fost însemnate. Eleganta sală de recepție, menționată mai sus, este distrusă aproape în totalitate. Mobilierul va fi mistuit de flăcări la fel și covoarele și alte obiecte importante dar vor fi salvate câteva tablouri care au fost mutate la timp.

4 comentarii

 • Georgiana Vladoiu

  Buzăul, orașul meu! Felicitări pentru site!

  aprilie 9, 2019 - 9:33 pm Răspuns
  • Vino în Buzău

   Mulţumim pentru aprecieri!

   aprilie 10, 2019 - 8:52 pm Răspuns
 • Oana

  Am vizitat-o este frumoasa am ramas impresionată !

  aprilie 14, 2019 - 2:08 pm Răspuns
 • Anca Miu

  Întradevăr, este una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale din regiune.
  FELICITĂRI!

  aprilie 15, 2019 - 10:52 am Răspuns

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Staţiunea de cercetare Pieatroasele

Turiștii care sunt pasionați de vin sau pur și simplu vor să descopere tainele licorii lui Bachus, sunt poftiți în comuna Pietroasele. La cea mai veche Stațiune Viticolă din țară, unde se află vii cât vezi cu ochii naște Tămâioasa Românească, un vin gustos și sănătos. Magia care aduce la viață vinurile gustoase de la […]

0 comentarii

Zona Bisoca

Una dintre cele mai generoase zone în peisaje și monumente naturale este comuna Bisoca. Așezată pe dealurile cele mai înalte din județ, Bisoca atrage anual mii de turiști. Printre principalele atracții de aici se numără Mănăstirea Poiana Mărului, un impresionant centru monahal, unde vizitatorii își găsesc liniștea sufletească. Tot aici se găsesc foarte mulţi păstrători […]

0 comentarii

Sfinxul de la Buştea

Fratele mai mic al Sfinxului din Bucegi se află în Munţii Buzăului. Este vorba despre Sfinxul de la Buştea, un “uriaş” împietrit, cu chip de om, care măsoară şase metri înălţime. Cei care vor să vadă minunea trebuie să meargă până în satul Buștea și, de acolo, îndrumați de localnici, vor putea ajunge la ”Capul […]

0 comentarii