Platoul Meledic

Într-un loc de poveste, în zona de munte a judeţului Buzău, se află un platou misterios care atrage turişti din toate colţurile ţării. Dealurile din jurul platoului sunt îmbrăcate în păduri și pășuni, numai bune de admirat și fotografiat. În zonă circulă povești legate de lacul din mijlocul platoului despre care se spune că ar fi fără fund sau că acolo ar fi o comoară. Chiar dacă misterele lacului rămân încă neelucidate, un lucru este sigur: mii de turiștii din țară și din străinătate își fac anual drum prin zonă.

Zona este declarată rezervaţie naturală şi se află la o altitudine de aproximativ 600 de metri. Platoul este atestat documentar din 5 februarie 1522, printr-o danie pe care o face domnitorul Radu de la Afumaţi prin fraţii Neagu şi Radu Braga pentru faptele lor de vitejie apoi la domnia ţării vine Vlad Vintilă Voievod şi el este frate cu Radu de la Afumaţi şi primeşte şi el o parte din moşia Meledicului. Meledic în limba greacă înseamnă loc de popas, loc de odihnă.

Peisajul zonei este un amestec de culori şi forme naturale, despre care bătrânii spun că a reuşit odinioară să-i vrăjească şi pe membrii casei Regale a României. Se spune că Măgura Meledicului ar fi fost locul ales de Regina Maria pentru construirea unui castel, proiect ce a fost abandonat după moartea arhitectului care se ocupa de ridicarea clădirii.

Curiozitatea naturii este faptul că aici se găsesc şase lacuri cu apă dulce, lacul cel mare cu o suprafaţă de un hectar şi o adâncime de 7 metri, fenomen unic în România dar şi în Europa. „Lacul Mare” sau „Lacul fără Fund” aşa cum este cunoscut de oamenii din zonă are şi cateva legende. Cea mai cunoscută este legenda butoaielor cu apă minerală. „Se spune că, la sfârşitul anilor 1800, un car plin cu butoaie de apă minerală s-a prăbuşit în lac. Legenda spune că n-a fost vorba de un accident şi că în butoaie nu era nicidecum apă, ci o adevărată comoară. Bivolii s-au înecat şi cel care conducea căruţa a văzut cum butoaiele de apa minerală se duc la fund. După mintea lui se aştepta ca ele să plutească iar acest lucru l-a făcut să creadă ca în butoaie nu se află apa minerală ci altceva mai greu. Oamenii locului au vrut să vadă dacă în butoaiele respective se află comori. Chiar au încercat să dea drumul la apa lacului, să-l sece şi să ia acele comori şi n-au reuşit să dea drumul la apă, să sece tot lacul şi din această cauză i-a rămas denumirea de Lacul fără Fund”, spun batrânii satului.

În timpul verii, aici se face plajă şi se pescuieşte. Băile nu sunt indicate, spun sătenii, deoarece apa este extrem de rece la circa un metru distanţă de mal. Teoretic, adâncimea lui este de 7 de metri însă localnicii spun că nu au dat niciodată de fund.

Platoul este presărat de statui din lemn realizate de artişti din judeţul Buzău în urmă cu mai mulţi ani. Începând cu anul 2001 pe platoul Meledic în cadrul taberei de sculptură „Metafore în lemn” au început să apară statui de toate formele şi toate mărimile. „Echipele care au făcut aceste sculpturi sunt din judeţul Buzău. Trăgeau la sorţi buşteanul respectiv, din care trebuia să facă sculptura nimeni nu venea cu ideea şi în funcţie de lemnul rescpetiv, de esenţa lui ieşea sculptura” spune Cecilia Petrescu ghid turistic. Cu ocazia centenarului Marii Uniri această traditie a fost reluată în tabără găsind acum si sculpturi noi.

Platoul Meledic este așezat la aproximativ 50 de kilometri de Buzău, în inima Subcarpaților de Curbură. Către localitatea Mânzălești se poate ajunge din Buzău pe Drumul Județean 203 K. În localitate există și un muzeu de artă populară dar şi munţii de sare, veşnic albi.

1 comentariu

  • George

    Vara este foarte frumoasa zona sunt multe obiective de vazut, drumul este mai greu dar pitoresc

    aprilie 14, 2019 - 2:11 pm Răspuns

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Primăria municipiului Buzău – ”Palatul Comunal”

În centrul orașului Buzău se află una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale din regiune. Palatul Comunal, care este în același timp și primăria orașului Buzău, a fost ridicată în perioada 1899-1903 la cererea unuia dintre primarii orașului, pe nume Nicu Constantinescu. Cel care a realizat proiectul clădirii este arhitectul Alexandru Săvulescu, unul dintre primii […]

4 comments

Muzeul „7 locuri de poveste” de la Lopătari

Despre județul Buzău s-a spus încă din cele mai vechi timpuri o mulțime de povești fantastice. Cele mai interesante dintre ele sunt relatate la Muzeul „Șapte locuri de poveste” din comuna Lopătari. Într-o singură încăpere sunt adunate povești despre originea vulcanilor noroioși, a fierbătorilor și a focurilor vii. Nu lipsește nici legenda uriașilor despre care […]

0 comentarii

Parcul Crâng

Orice turist care ajunge în Buzău nu poate rata o plimbare relaxantă în Parcul Crâng. Codrul des de la marginea orașului, care se întinde pe o suprafață de 10 de hectare, a vegheat secole la rând Buzăul și a ajuns în prezent locul preferat de promenadă al buzoienilor și nu numai. Despre Crângul din Buzău […]

0 comentarii