Parcul Crâng

Orice turist care ajunge în Buzău nu poate rata o plimbare relaxantă în Parcul Crâng. Codrul des de la marginea orașului, care se întinde pe o suprafață de 10 de hectare, a vegheat secole la rând Buzăul și a ajuns în prezent locul preferat de promenadă al buzoienilor și nu numai.

Despre Crângul din Buzău se pomenește în documente încă din secolul al XV-lea, când pădurea din prezent făcea parte din Codrii Vlăsiei, o vastă întindere de pădure care ajungea până în zona unde astăzi este ridicat orașul București. Potrivit datelor istorice prima atestare a acestei păduri cu numele de „Crâng” datează de pe 23 octombrie 1568, când Alexandru II Mircea, voievod al Țării Românești a folosit denumirea de ”crângul târgului” într-un act prin care atesta că episcopia Buzăului este proprietara acelui teren. Crângul din Buzău a fost întotdeauna protejat de domnitorii Țării Românești. Constantin Brâncoveanu, de pildă, cere târgoveților din Buzău să taie tufele din pădure, dar să nu taie nici unul dintre copaci.

Amenajarea Crângului a fost realizată în secolul al XIX-lea. Atunci au fost trasate alei, au fost construie câteva cafenele dar și Conacul Trandafirilor. Clădirea a fost ridicată în anul 1897, după planurile unui arhitect elvețian care s-a inspirat din casele din zona de munte a Buzăului. Conacul este în prezent una dintre cele mai apreciate cafenele din Buzău și locul ideal de odihnă după o plimbare prin parc.

În Crâng se află și o mulțime de statui, dar cel mai impresionant este obeliscul care se înalță falnic în centrul parcului. Acesta a fost sculptat în anul 1976 pentru a marca 1600 de ani de la prima atestare documentară a orașului Buzău. Monumentul măsoară 26,8 metri înălțime iar pe el sunt basoreliefuri cu scene din istoria României. Pot fi recunoscute figuri marcante ca Burebista, Mihai Viteazul sau Nicolae Bălcescu.

În centrul pădurii este și un lac foarte frumos, care are în mijloc o mică insulă. Cei care ies în parc pot admira vara rățuștele și peștii, iar iarna se pot bucura de peisajul înghețat. Până de curând oamenii se puteau plimba și cu bărcuțe cu pedale, însă acestea au fost eliminate pentru protejarea viețuitoarelor din lac.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Tabăra de Sculptură Măgura

Judeţul Buzău se poate lăuda cu numeroase obiective turistice, unice în Europa. De departe, cel mai cunoscut astfel de obiectiv ar fi Vulcanii Noroioşi. Şi dacă acolo, e doar mâna naturii, puteţi veni în Buzău să admiraţi o altă minune unică pe continent. Tabăra de sculptură de la Măgura. Nu mai puţin de 256 de […]

0 comentarii

Sfinxul de la Buştea

Fratele mai mic al Sfinxului din Bucegi se află în Munţii Buzăului. Este vorba despre Sfinxul de la Buştea, un „uriaş” împietrit, cu chip de om, care măsoară şase metri înălţime. Cei care vor să vadă minunea trebuie să meargă până în satul Buștea și, de acolo, îndrumați de localnici, vor putea ajunge la ”Capul […]

0 comentarii

Muzeul Timpul Omului

Timpul este singurul aspect peste care omul nu are cum interveni. Dar pe care îl poate marca, într-un fel sau altul. Pentru a vedea cum trece timpul, nu este nevoie doar să ne aruncam un ochi pe ceas. Dar pentru ca un orologiu ne dă indicii despre timpul recent scurs, undeva în judeţul Buzău, mai […]

0 comentarii