Muzeul Timpul Omului

Timpul este singurul aspect peste care omul nu are cum interveni. Dar pe care îl poate marca, într-un fel sau altul. Pentru a vedea cum trece timpul, nu este nevoie doar să ne aruncam un ochi pe ceas. Dar pentru ca un orologiu ne dă indicii despre timpul recent scurs, undeva în judeţul Buzău, mai exact la Mînzăleşti, putem vedea ce a lăsat în urmă… timpul.

Muzeul Timpul Omului ne arată cum era când vremurile erau altfel. „Îngropaţi“ sau acaparaţi de tehnologiile actuale şi de gadgeturile care acum fac treaba noastră, uităm de multe ori de cum era „pe vremea mea“, după cum spun bătrânii. Aşa că dacă vreţi să aruncaţi un ochi în alte vremuri, daţi o fugă la Mînzăleşti. Veţi vedea aici că fiecare obiect are o însemnătate. Orice ţesătură, oală, obiect de îmbrăcăminte sau crenguţă culeasă de pe dealurile din comună contribuie la povestea muzeului. Cu ajutorul ghidului din muzeu turiştii află o mulţime de istorioare interesante din zona de deal a Buzăului, dar şi expoziţii care ilustrează legătura dintre om şi natură şi felul în care aceasta a evoluat.

Inaugurat relativ recent, muzeul se laudă însă cu obiecte vechi şi de 200 de ani, obţinute de la oamenii din comună. De la un război de ţesut, o vârtelniţă, dar şi haine sau chiar o moară manuală de făcut mălai. Şi dacă sunteţi oameni cu un creier deschis la inedit, poate achiesaţi la ideea că moara macină chiar şi suferinţe.

Un aspect interesant, care dieferenţiază acest muzeu de alte astfel de clădiri de acest gen, este acela că la Muzeul Timpul Omului totul pare viu, este colorat şi… accesibil. Scările sunt viu colorate şi pictate cu motive tradiţionale. „De vină“ pentru această realizare sunt nimeni alţii decât elevii şcolii din localitatea buzoiană. Aceştia au auzit ce se va pune pe picioare în satul lor şi nu au rămas indiferenţi. Aşa că s-au pus pe treabă iar rezultatul e spectaculos. Şi tot aici, Pomul al Vieţii a prins rădăcini (da, pare greu de crezut, dar într-un muzeu se poate) pe un strat de…sare.

Muzeul se află chiar la şosea, la ieşirea din Mânzăleşti, în apropierea Grunjului de Sare. Numărul de telefon pentru vizitarea muzeului „Timpul Omului “ este 0742904462. Răspunde plină de amabilitate doamna Cecilia Petrescu, ghidul acestui aşezământ, care a fost propusă ca Tezaur Uman Viu. Nici nu e de mirare, de vreme ce doamna nu e ca orice ghid, plicitisit poate de poveştile pe care le turuie fără să se gândească la ele. Doamna Cecilia nu doar că trăieşte fiecare poveste de fiecare dată, dar are un talent rar de a vă lua cu ea în istorisirile ei. Nu e aşa că avem toţi nevoie de astfel de oameni în jurul nostru?

Muzeul a fost realizat de echipa pentru dezvoltarea Geoparcului Ţinutul Buzăului, în parteneriat cu Primăria Mânzăleşti şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Adică totul e făcut cu profesionalism! Mai staţi? Nu v-aţi urcat în maşină?

0 comentarii

Scrie un comentariu