Muzeul judeţean Buzău

Dacă este un loc pe care turiștii care ajung în municipiul Buzău nu îl pot rata, acela este Muzeul Județean. Așezat chiar în centrul orașului, Muzeul este o împletire între istorie, tradiție și modernitate. Cea mai veche expoziție din muzeu conține obiecte vechi de acum 7500 de ani, iar în altele pot fi găsite și exponate mai apropiate zilelor noastre.

Mândria muzeului din Buzău sunt expozițiile de arheologie. În mai multe săli de la etajul doi al clădirii sunt găzduite sute de obiecte care datează din perioada când pe teritoriul județului erau câteva așezări umane. Unele obiecte datează din anul 5600 înaintea erei noastre. Turiștii pot admira aici unelte din gospodărie, arme, statuete dar și reproducerea unei case de atunci. Într-o altă încăpere, odată cu apariția fierului, pot fi văzute arme ceva mai avansate cum ar fi vârfuri de suliță, cuțite și, ceva mai recente, săbii. Nu lipsesc nici podoabele folosite de femei pentru a se înfrumuseța, cum ar fi inele, cercei sau brățări.

În una dintre sălile de arheologie poate fi admirată și o copie fidelă a tezaurului Cloșca cu puii de aur. Valoroasa descoperire a fost făcută de doi localnici, pe teritoriul județului Buzău, în comuna Pietroasele, în anul 1837. Când a fost găsită Cloșca cu puii de aur număra 22 de piese, și a reprezentat cea mai mare descoperire de obiecte din aur, până la deschiderea mormântului lui Tutankhamon. Din păcate numărul de piese inițiale a fost redus la 12, după ce tezaurul trece prin mai multe peripeții. Tezaurul găsit la Buzău a stat o perioadă și în Rusia, între anii 1916 și 1956.

O expoziție foarte admirată de turiști este cea dedicată globetrotterului Dan Dumitru, primul român care a făcut înconjurul lumii pe jos. Povestea lui a început în anul 1910 când împreună cu alți trei tovarăși și un cățel pe nume Harap, pornesc la pas în jurul globului, pentru a câștiga un concurs. Cei patru călători trec prin o mulțime de peripeții, ajung să fie închiși în China, sunt alergați de băștinași prin îndepărtatele colțuri ale Africii și când rămân fără bani susțin concerte de muzică populară românească. Din păcate cei trei tovarăși ai lui Dan Dumitru mor pe drum, iar traseul este terminat doar de acesta. Ultima parte a vieții și-o petrece la Buzău, unde își doarme și somnul de veci.

Expoziția dedicată lui Dan Dumitru are ca punct principal opincile pe care acesta le-a rupt în timpul călătoriei: 497 de perechi. Acestea au fost refăcute de un meșter popular și sunt agățate în expoziție. Tot aici pot fi văzute reproduceri ale locurilor pe unde au fost cei patru călători dar și o serie de copii din jurnalul de călătorie.

Muzeul Județean Buzău se mândrește de asemenea cu cea mai mare expoziție de telefoane din țară. Colecția are în jur de 200 de exponate de toate formele și mărimile. Cel mai vechi exponat este un Ericson din anul 1898, iar cel mai nou este un smartphone din zilele noastre. În expoziția de telefoane pot fi văzute și câteva centrale telefonice, care au dispărut după anii 90. Expoziția de telefoane este fascinantă pentru copii, pentru că aici pot vedea strămoșii telefoanelor din prezent, iar bunicii sau părinții lor își amintesc de telefoanele din copilărie sau tinerețe.

La etajul trei al Muzeului este găzduită o colecție impresionantă de tablouri și tapiserii. Cele din urmă sunt foarte impresionante. Unele dintre ele înfățișează siluete umane, altele imagini din natură, dar cele mai fascinante sunt cele abstracte, care le pune imaginația turiștilor la încerare. Cei care admiră colecția de tapiserii vor cunoaște lucrările Adelei Petre, declarată tezaur uman viu. Printre pictori se numără și buzoieni. Unul dintre ei este Gogu Iliescu, o personalitate nu doar artistică, ci a fost și cel care a deținut conacul de la Cândești dar și Ștefan Popescu, un pictor deosebit, care a ales culori foarte impresionante în creațiile sale. Colecția din Muzeu însumează aproximativ 2500 de obiecte.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Staţiunea de cercetare Pieatroasele

Turiștii care sunt pasionați de vin sau pur și simplu vor să descopere tainele licorii lui Bachus, sunt poftiți în comuna Pietroasele. La cea mai veche Stațiune Viticolă din țară, unde se află vii cât vezi cu ochii naște Tămâioasa Românească, un vin gustos și sănătos. Magia care aduce la viață vinurile gustoase de la […]

0 comentarii

Complexul Brâncovenesc Râmnicu-Sărat

Cel mai important obiectiv turistic din orașul Râmnicu Sărat este Complexul Brâncovenesc. Clădirile, vechi de mai bine de 300 de ani, au fost construite de Constantin Brâncoveanu, împreună cu unchiul său, Stolnicul Cantacuzino. În centrul complexului se află o biserică foarte veche, față în față cu casa domnească, construită în stil brâncovenesc, ambele fiind înconjurate […]

0 comentarii

Grunjul de la Mânzăleşti

Nici nu știi ce să vizitezi mai degrabă dacă ajungi în Buzău. Să fie Vulcanii Noroioși, să fie Focurile Vii, să fie Tabăra de Sculptură Măgura sau poate așezările rupestre de la Aluniș. Orice ce ai alege, nu dai greș. Iar dacă obiectivele din lista de mai sus nu-ți sunt străine sau ai apucat să […]

0 comentarii