Muntele de sare de la Meledic

Buzăul se poate lăuda cu zone pe care oricine pasionat de geografie trebuie să le viziteze măcar o dată în viață. Una dintre acestea ar fi localitatea Mânzălești. Ce e așa deosebit aici, în partea asta de nord a Buzăului? Uriaşii munţi de sare care au pus localitatea pe harta turistică a României. Versanții au canioane adânci de 5-6 m cu lățimi de 0,5 – 3 m și rupturi de pantă de 2 m.

Dacă ar fi să fim sută la sută corecți, ar trebui să precizăm că, în fapt, nu e vorba despre un munte format integral din sare. Munţii poartă o haină uşoară de pâmânt sub care se află tone şi tone de sare. Din cauza asta, pare că în zonă e tot timpul…iarnă.
De vină pentru acest fenomen este salinitatea uriașă a solului din zonă.

Şi pentru că parcă nu ar fi suficient, locul este străbătut de zeci de kilometri de peșteri naturale de sare, unicat în Europa. Se remarcă de departe Peștera 6S a cărei lungime- 3234 metri – a plasat+o multă vreme pe locul 1 în lume la acest capitol. Fotografiată și cartografiată de speologi, peştera nu este, cel puţin deocamdată, vizitabilă. Poate acest lucru se va schimba în viitor, iar iubitorii naturii vor vedea minunile din interior.

Platoul Meledic şi toată zona care îl înconjoară este o arie protejată de interes național situată în Subcarpații de Curbură, în bazinul râului Slănic.
Iar cireaşa de pe „tortul de sare“ îl reprezintă grunjul de sare de pe platoul Meledicului.
Sedus de frumuseţea zonei, Alexandru Vlahuță a consacrat un capitol întreg intitulat „Meledic” în lucrarea sa “România pitorească“

De-ale locului

Pentru localnici, muntele de sare se dovedește mai precis decât orice buletin meteorologic. Oamenii locului spun că atunci când dealurile se închid brusc la culoare prevestesc o ploaie. Dacă, dimpotrivă, sunt de un alb strălucitor, seceta nu le va da pace în perioada următoare.

Acces

Zona se află la 56-60km de Buzău. Se ajunge folosind drumul de pe valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2 (E85) de la Mărăcineni spre Săpoca (imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău), urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești-Lopătari. Pînă la Lopătari drumul este asfaltat.
Între Mânzălești și Lopătari accesul în zona platoului se face pe văile pâraielor Jgeab și Sărat, pe DC respectiv DC. Platoul este situat între 424 și 607 m altitudine, fiind delimitat de râul Slănic la sud, râul Jgheab la est, râul Meledic la nord și de Pârâul Sărat la vest.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Lacul Mocearu

Lacul Mocearu se află în arealul administrativ al comunei Chiliile, la o altitudine de 775 metri. Lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 1 hectar si are o adâncime de 8 metri. Lacul Mocearu este un loc potrivit pentru cei ce vor să petreacă o zi într-un cadru natural. Lacul Mocearu Este o zonă […]

0 comentarii

Sfinxul de la Buştea

Fratele mai mic al Sfinxului din Bucegi se află în Munţii Buzăului. Este vorba despre Sfinxul de la Buştea, un “uriaş” împietrit, cu chip de om, care măsoară şase metri înălţime. Cei care vor să vadă minunea trebuie să meargă până în satul Buștea și, de acolo, îndrumați de localnici, vor putea ajunge la ”Capul […]

0 comentarii

Grunjul de la Mânzăleşti

Nici nu știi ce să vizitezi mai degrabă dacă ajungi în Buzău. Să fie Vulcanii Noroioși, să fie Focurile Vii, să fie Tabăra de Sculptură Măgura sau poate așezările rupestre de la Aluniș. Orice ce ai alege, nu dai greș. Iar dacă obiectivele din lista de mai sus nu-ți sunt străine sau ai apucat să […]

0 comentarii