Focurile vii de la Lopătari

Localitatea Lopătari din Buzău este una dintre puținele din lume în care noaptea e ca ziua. E adevărat, e puțin exagerat. Dar foarte puțin. Aici, în inima munților Buzăului, poate fi văzut un fenomen rar întâlnit pe planetă, dar incredibil de spectaculos: Focurile vii.

Fenomenul este întâlnit aproape de satul Terca, undeva pe un deal de pe malul stâng al râului Slanic, la o altitudine de aproximativ 840 m.

Flăcările sunt alimentate de gazele care ies prin crăpăturile scoarței terestre la suprafață. Nici nu e de mirare că acest fenomen are loc aici. Suntem doar în Carpații de Curbură. De cele mai multe ori, focurile se aprind spontan și pot forma flăcări de până la 1 metru înălțime. Flăcările sunt aprinse aproape permanent, unii localnici numindu-le, pe bună dreptate, „Focurile veșnice“. Există însă unele intervale, mai scurte, în general iarna sau când plouă, când focurile… dispar.

Aprinderea are loc natural de la razele soarelui sau pot fi aprinse de localnici sau turiști. Fenomenul este și mai spectaculos noaptea, atunci când flăcările atingând şi 1,5 metri.

Și cum nu există fenomen mai rar fără ca în jurul său să se creeze vreo legendă, nici în acest caz lucrurile nu sunt prea diferite. În crezul popular se spune despre focurile veșnice că sunt făcătoare de minuni. Dar și că atunci când ajungi pe un platou pe care flăcările vii își fac de cap poate că nu ar fi rău să îți pui o dorință. Se pare că se va îndeplini. Ei, și, chiar dacă nu e așa? Crezi că e rău să-ți pui o dorință din când în când?

De ce să vii să vezi Focurile vii de la Terca? Pentru că un astfel de fenomen este extrem de rar în Europa. Mai exact, el se mai poate întâlni în județul Vrancea, la Andreiașu. Deci, dacă nu ai de gând să dai o fugă până pe alte continente, mai bine vii aici, aproape, la 125 de kilometri de București.

La Lopătari se ajunge pe Drumul European E85 mergând de la Mărăcineni spre Săpoca, pe sub podul care traversează râul Buzău. Se urcă apoi pe Valea Slănicului pe traseul Beceni – Vintilă Vodă – Mânzălești – Lopătari – Terca. Accesul se face pe DJ 203 K – DC 159

Coordonate GPS
45.53’57’’ N, 26.54’89’’ E

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Parcul Crâng

Orice turist care ajunge în Buzău nu poate rata o plimbare relaxantă în Parcul Crâng. Codrul des de la marginea orașului, care se întinde pe o suprafață de 10 de hectare, a vegheat secole la rând Buzăul și a ajuns în prezent locul preferat de promenadă al buzoienilor și nu numai. Despre Crângul din Buzău […]

0 comentarii

Sfinxul de la Buştea

Fratele mai mic al Sfinxului din Bucegi se află în Munţii Buzăului. Este vorba despre Sfinxul de la Buştea, un „uriaş” împietrit, cu chip de om, care măsoară şase metri înălţime. Cei care vor să vadă minunea trebuie să meargă până în satul Buștea și, de acolo, îndrumați de localnici, vor putea ajunge la ”Capul […]

0 comentarii

Schitul de la Aluniş

Biserica din piatră din Athosul românesc Ascunzătoare pentru comori sau refugiu pentru primii creștini prigoniți. Sunt doar câteva dintre destinațiile pe care le-a avut, de-a lungul secolelor de existență, unul dintre cele mai bizare și mai puțin cunoscute obiective turistice din Buzău. Biserica din piatră de la Aluniș. În fapt, acest lăcaș de cult este […]

0 comentarii