Focurile vii de la Lopătari

Localitatea Lopătari din Buzău este una dintre puținele din lume în care noaptea e ca ziua. E adevărat, e puțin exagerat. Dar foarte puțin. Aici, în inima munților Buzăului, poate fi văzut un fenomen rar întâlnit pe planetă, dar incredibil de spectaculos: Focurile vii.

Fenomenul este întâlnit aproape de satul Terca, undeva pe un deal de pe malul stâng al râului Slanic, la o altitudine de aproximativ 840 m.

Flăcările sunt alimentate de gazele care ies prin crăpăturile scoarței terestre la suprafață. Nici nu e de mirare că acest fenomen are loc aici. Suntem doar în Carpații de Curbură. De cele mai multe ori, focurile se aprind spontan și pot forma flăcări de până la 1 metru înălțime. Flăcările sunt aprinse aproape permanent, unii localnici numindu-le, pe bună dreptate, „Focurile veșnice“. Există însă unele intervale, mai scurte, în general iarna sau când plouă, când focurile… dispar.

Aprinderea are loc natural de la razele soarelui sau pot fi aprinse de localnici sau turiști. Fenomenul este și mai spectaculos noaptea, atunci când flăcările atingând şi 1,5 metri.

Și cum nu există fenomen mai rar fără ca în jurul său să se creeze vreo legendă, nici în acest caz lucrurile nu sunt prea diferite. În crezul popular se spune despre focurile veșnice că sunt făcătoare de minuni. Dar și că atunci când ajungi pe un platou pe care flăcările vii își fac de cap poate că nu ar fi rău să îți pui o dorință. Se pare că se va îndeplini. Ei, și, chiar dacă nu e așa? Crezi că e rău să-ți pui o dorință din când în când?

De ce să vii să vezi Focurile vii de la Terca? Pentru că un astfel de fenomen este extrem de rar în Europa. Mai exact, el se mai poate întâlni în județul Vrancea, la Andreiașu. Deci, dacă nu ai de gând să dai o fugă până pe alte continente, mai bine vii aici, aproape, la 125 de kilometri de București.

La Lopătari se ajunge pe Drumul European E85 mergând de la Mărăcineni spre Săpoca, pe sub podul care traversează râul Buzău. Se urcă apoi pe Valea Slănicului pe traseul Beceni – Vintilă Vodă – Mânzălești – Lopătari – Terca. Accesul se face pe DJ 203 K – DC 159

Coordonate GPS
45.53’57’’ N, 26.54’89’’ E

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Rezervaţia de liliac de la Cernăteşti

Pe dealurile line ale comunei Cernătești, așezată la doar 20 de kilometric de orașul Buzău se află o rezervație floristică de o frumusețe rară. ”Dealul cu Lilieci” este arie protejată dar și un important punct turistic din județ. Vizitatorii sunt fascinați de frumusețea florilor mov înflorite pe o suprafață de trei hectare. Frumusețea florilor este […]

1 comentariu

Muzeul „7 locuri de poveste” de la Lopătari

Despre județul Buzău s-a spus încă din cele mai vechi timpuri o mulțime de povești fantastice. Cele mai interesante dintre ele sunt relatate la Muzeul „Șapte locuri de poveste” din comuna Lopătari. Într-o singură încăpere sunt adunate povești despre originea vulcanilor noroioși, a fierbătorilor și a focurilor vii. Nu lipsește nici legenda uriașilor despre care […]

0 comentarii

Grunjul de la Mânzăleşti

Nici nu știi ce să vizitezi mai degrabă dacă ajungi în Buzău. Să fie Vulcanii Noroioși, să fie Focurile Vii, să fie Tabăra de Sculptură Măgura sau poate așezările rupestre de la Aluniș. Orice ce ai alege, nu dai greș. Iar dacă obiectivele din lista de mai sus nu-ți sunt străine sau ai apucat să […]

0 comentarii