Focurile vii de la Lopătari

Localitatea Lopătari din Buzău este una dintre puținele din lume în care noaptea e ca ziua. E adevărat, e puțin exagerat. Dar foarte puțin. Aici, în inima munților Buzăului, poate fi văzut un fenomen rar întâlnit pe planetă, dar incredibil de spectaculos: Focurile vii.

Fenomenul este întâlnit aproape de satul Terca, undeva pe un deal de pe malul stâng al râului Slanic, la o altitudine de aproximativ 840 m.

Flăcările sunt alimentate de gazele care ies prin crăpăturile scoarței terestre la suprafață. Nici nu e de mirare că acest fenomen are loc aici. Suntem doar în Carpații de Curbură. De cele mai multe ori, focurile se aprind spontan și pot forma flăcări de până la 1 metru înălțime. Flăcările sunt aprinse aproape permanent, unii localnici numindu-le, pe bună dreptate, „Focurile veșnice“. Există însă unele intervale, mai scurte, în general iarna sau când plouă, când focurile… dispar.

Aprinderea are loc natural de la razele soarelui sau pot fi aprinse de localnici sau turiști. Fenomenul este și mai spectaculos noaptea, atunci când flăcările atingând şi 1,5 metri.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1uXn3F8MGg8″ autoplay=”yes”]

Și cum nu există fenomen mai rar fără ca în jurul său să se creeze vreo legendă, nici în acest caz lucrurile nu sunt prea diferite. În crezul popular se spune despre focurile veșnice că sunt făcătoare de minuni. Dar și că atunci când ajungi pe un platou pe care flăcările vii își fac de cap poate că nu ar fi rău să îți pui o dorință. Se pare că se va îndeplini. Ei, și, chiar dacă nu e așa? Crezi că e rău să-ți pui o dorință din când în când?

De ce să vii să vezi Focurile vii de la Terca? Pentru că un astfel de fenomen este extrem de rar în Europa. Mai exact, el se mai poate întâlni în județul Vrancea, la Andreiașu. Deci, dacă nu ai de gând să dai o fugă până pe alte continente, mai bine vii aici, aproape, la 125 de kilometri de București.

La Lopătari se ajunge pe Drumul European E85 mergând de la Mărăcineni spre Săpoca, pe sub podul care traversează râul Buzău. Se urcă apoi pe Valea Slănicului pe traseul Beceni – Vintilă Vodă – Mânzălești – Lopătari – Terca. Accesul se face pe DJ 203 K – DC 159

Coordonate GPS
45.53’57’’ N, 26.54’89’’ E

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Zona Bisoca

Una dintre cele mai generoase zone în peisaje și monumente naturale este comuna Bisoca. Așezată pe dealurile cele mai înalte din județ, Bisoca atrage anual mii de turiști. Printre principalele atracții de aici se numără Mănăstirea Poiana Mărului, un impresionant centru monahal, unde vizitatorii își găsesc liniștea sufletească. Tot aici se găsesc foarte mulţi păstrători […]

0 comentarii

Focurile vii de la Lopătari

Localitatea Lopătari din Buzău este una dintre puținele din lume în care noaptea e ca ziua. E adevărat, e puțin exagerat. Dar foarte puțin. Aici, în inima munților Buzăului, poate fi văzut un fenomen rar întâlnit pe planetă, dar incredibil de spectaculos: Focurile vii. Fenomenul este întâlnit aproape de satul Terca, undeva pe un deal […]

0 comentarii

Vulcanii Noroioşi

Sunt considerați, de departe, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Buzău. Iar opinia are un fundament uriaș. Pentru că Vulcanii Noroioși din județul aflat în sud-estul țării sunt un fenomen unic în România. [su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=FSYGKeVq6O4″ autoplay=”yes”] Vulcanii noroioși s-au format datorită erupțiilor de gaze naturale care vin din adâncuri, de la adâncimi de aproximativ 3.000 […]

0 comentarii