Covrigii de Buzău

Orice turist care ajunge în Buzău face un mic popas la una dintre covrigăriile din oraș. Faima covrigilor făcuți la Buzău a ajuns în cele mai îndepărtate colțuri ale țării, asta deși are la bază o rețetă foarte simplă.

Ingredientele covrigilor sunt ușor de găsit: făină, apă, drojdie, puțină sare și zahăr dar și, mai ales, mult suflet. Toate acestea amestecate creează un inel auriu foarte gustos și care împrăștie o aromă care se simte de la două străzi distanță. Deși ingredientele se găsesc oriunde, doar în covrigăriile din Buzău cu tradiție gustul este unul desăvârșit. Brutarii care au moștenit rețeta pun cantitatea perfectă de ingrediente, iar timpul de dospire și de coacere este și el bine calculat. Așa se face că la covrigării este mereu coadă și aproape toată lumea oprește să cumpere un inel gustos.

Povestea covrigilor de Buzău datează de acum două secole. Puținele povești, transmise din tată în fiu, vorbesc despre covrigi încă din anii 1800. Se spune că pe atunci în zona Buzăului s-au așezat mai multe familii de greci. Aceștia și-au deschis cârciumi și pentru că mulți dintre clienți mergeau acasă să mănânce, au găsit metoda perfectă să îi țină la masă. Cârciumarii coceau covrigi pe care îi așezat frumos pe mese, iar clienții se puteau servi oricând, în timp ce mai comandau un rând de băutură. Intrigați, localnicii i-au văzut pe negustori cum găteau pe vatră inelele făurite din apă și făină. Îndrăgostiți de gustul covrigilor, buzoienii au furat rețeta pe care au transmis-o până în prezent din generație, în generație.

Secretul covrigilor de Buzău sunt ingredientele. Maeștrii covrigari spun că pentru ca produsul să iasă gustos, nu se zgârcesc de la nimic. Făina trebuie să fie de calitate, apa curată și drojdia foarte bună. După ce prepară coca pe care o lasă la dospit, covrigarul taie bucățele mici pe care le rulează ca pe deget și le unește la capete. Inelul crud este lăsat pe cuptor până prinde o culoare aurie și devine ușor crocant. Când sunt gata, covrigii sunt puși într-un coș unde așteaptă să fie cumpărați. Tranzacţia are loc cât ai zice ”pește” pentru că mereu va exista un om care vrea să își potolească foamea cu un covrig gustos de Buzău.

2 comentarii

  • Miron Mariana

    Daca treci prin Buzau nu ai cum sa nu cumperi covrigii de Buzau! Sunt o emblema!

    aprilie 15, 2019 - 11:00 am Răspuns
  • Aristica Cristea

    Da, în vizita am gustat covrigii de Buzău și de atunci mi a rămas gândul la ai, as dori sa comand și prin curier dar nu cunosc nici o covrigărie sa pot discuta pt o comanda. Dacă ma poate ajuta cineva rog un apel la tel 0724290009.

    ianuarie 18, 2021 - 4:48 am Răspuns

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Platoul Meledic

Într-un loc de poveste, în zona de munte a judeţului Buzău, se află un platou misterios care atrage turişti din toate colţurile ţării. Dealurile din jurul platoului sunt îmbrăcate în păduri și pășuni, numai bune de admirat și fotografiat. În zonă circulă povești legate de lacul din mijlocul platoului despre care se spune că ar […]

1 comentariu

Focurile vii de la Lopătari

Localitatea Lopătari din Buzău este una dintre puținele din lume în care noaptea e ca ziua. E adevărat, e puțin exagerat. Dar foarte puțin. Aici, în inima munților Buzăului, poate fi văzut un fenomen rar întâlnit pe planetă, dar incredibil de spectaculos: Focurile vii. Fenomenul este întâlnit aproape de satul Terca, undeva pe un deal […]

0 comentarii

Muzeul judeţean Buzău

Dacă este un loc pe care turiștii care ajung în municipiul Buzău nu îl pot rata, acela este Muzeul Județean. Așezat chiar în centrul orașului, Muzeul este o împletire între istorie, tradiție și modernitate. Cea mai veche expoziție din muzeu conține obiecte vechi de acum 7500 de ani, iar în altele pot fi găsite și […]

0 comentarii