Covrigii de Buzău

Orice turist care ajunge în Buzău face un mic popas la una dintre covrigăriile din oraș. Faima covrigilor făcuți la Buzău a ajuns în cele mai îndepărtate colțuri ale țării, asta deși are la bază o rețetă foarte simplă.

Ingredientele covrigilor sunt ușor de găsit: făină, apă, drojdie, puțină sare și zahăr dar și, mai ales, mult suflet. Toate acestea amestecate creează un inel auriu foarte gustos și care împrăștie o aromă care se simte de la două străzi distanță. Deși ingredientele se găsesc oriunde, doar în covrigăriile din Buzău cu tradiție gustul este unul desăvârșit. Brutarii care au moștenit rețeta pun cantitatea perfectă de ingrediente, iar timpul de dospire și de coacere este și el bine calculat. Așa se face că la covrigării este mereu coadă și aproape toată lumea oprește să cumpere un inel gustos.

Povestea covrigilor de Buzău datează de acum două secole. Puținele povești, transmise din tată în fiu, vorbesc despre covrigi încă din anii 1800. Se spune că pe atunci în zona Buzăului s-au așezat mai multe familii de greci. Aceștia și-au deschis cârciumi și pentru că mulți dintre clienți mergeau acasă să mănânce, au găsit metoda perfectă să îi țină la masă. Cârciumarii coceau covrigi pe care îi așezat frumos pe mese, iar clienții se puteau servi oricând, în timp ce mai comandau un rând de băutură. Intrigați, localnicii i-au văzut pe negustori cum găteau pe vatră inelele făurite din apă și făină. Îndrăgostiți de gustul covrigilor, buzoienii au furat rețeta pe care au transmis-o până în prezent din generație, în generație.

Secretul covrigilor de Buzău sunt ingredientele. Maeștrii covrigari spun că pentru ca produsul să iasă gustos, nu se zgârcesc de la nimic. Făina trebuie să fie de calitate, apa curată și drojdia foarte bună. După ce prepară coca pe care o lasă la dospit, covrigarul taie bucățele mici pe care le rulează ca pe deget și le unește la capete. Inelul crud este lăsat pe cuptor până prinde o culoare aurie și devine ușor crocant. Când sunt gata, covrigii sunt puși într-un coș unde așteaptă să fie cumpărați. Tranzacţia are loc cât ai zice ”pește” pentru că mereu va exista un om care vrea să își potolească foamea cu un covrig gustos de Buzău.

1 comentariu

  • Miron Mariana

    Daca treci prin Buzau nu ai cum sa nu cumperi covrigii de Buzau! Sunt o emblema!

    aprilie 15, 2019 - 11:00 am Răspuns

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Focurile vii de la Lopătari

Localitatea Lopătari din Buzău este una dintre puținele din lume în care noaptea e ca ziua. E adevărat, e puțin exagerat. Dar foarte puțin. Aici, în inima munților Buzăului, poate fi văzut un fenomen rar întâlnit pe planetă, dar incredibil de spectaculos: Focurile vii. Fenomenul este întâlnit aproape de satul Terca, undeva pe un deal […]

0 comentarii

Vila Albatros sau Conacul Marghiloman

La marginea orașului Buzău, într-un parc de o frumusețe rară, se înalță un conac misterios. Clădirea impunătoare i-a aparținut omului politic Alexandru Marghiloman, care a locuit aici o vreme alături de familie. Arhitectura conacului Marghiloman este una de inspirație franțuzească și asta pentru că cel care a lucrat la ridicarea lui este arhitectul francez, Paul […]

2 comments

Vulcanii Noroioşi

Sunt considerați, de departe, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Buzău. Iar opinia are un fundament uriaș. Pentru că Vulcanii Noroioși din județul aflat în sud-estul țării sunt un fenomen unic în România. Vulcanii noroioși s-au format datorită erupțiilor de gaze naturale care vin din adâncuri, de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri, spre […]

0 comentarii