Colindele antifonice

Într-o comună din Buzău se păstrează o tradiție unică. Colindele antifonice, cântate de feciorii și bătrânii satului răsună în comuna Smeeni în ajunul Crăciunului. Cântarea antifonică este, pe înțelesul tuturor, o întrebare și un răspuns. Grupul de colindători se împarte în două, cei bătrâni și cei tineri și se așază față în față. O parte a cetei, de obicei cei tineri, îi întreabă prin versurile colindului pe bătrâni, care le răspund. Practic colindul este început de o parte a cetei, ceilalți preiau ideea și o dezvoltă, iar la finalul colindului vor cânta cu toții.

Ceea ce face colindul antifonic să fie special, sunt versurile care diferă de la o casă la alta, astfel încât cel colindat aude altceva decât vecinul lui. Mai mult de atât, ele sunt alese în funcţie de gazde. Dacă, de exemplu, la casa colindată locuiește o fată nemăritată aceasta va auzi un colind special, la fel se va întâmpla și dacă gazda este un bătrân, un fecior etc. În total sunt zece cântece pe care ceata de colindători le-au preluat de la străbuni și pe care le vor fredona pe rând.

Odinioară, tradiția era puțin diferită. Colindătorii din Smeeni, adică bunicii sau străbunicii tinerilor care sunt astăzi, vizitau numai gospodăriile cu fete tinere, de măritat, cu urarea ca fecioarele să îşi găsească ursitul în anul ce vine.

Colindătorii din Smeeni au și straie alese special pentru acest moment. Ei poartă pe cap căciuli negre țuguiate din astrahan, au la gât fulare albe, șubă sau haină scurtă de dimie neagră, pantaloni din lână negri și sunt încălțați cu cizme negre din piele,înalte până la genunchi. Aceste costume sunt păstrate din moși-strămoși, și au fost transferate de la generație la alta. În plus, ca obiect ritual, au o coada din lemn de bambus sau trestie, împodobită cu canafi colorați dar și panglici multicolore. La finalul colindului, ceata ridică în sus obiectul ritual ceea ce semnifică alungarea spiritelor rele și alungarea anului vechi, precum și așteptarea anului nou,mai bogat și plin de sănătate.

În comuna Smeeni mai există o singură ceată de colindători, asta în timp ce acum 10 ani erau cel puțin șapte cete. Tradiția este însă dusă mai departe de 12 tineri din sat care merg anual să colinde localnicii dar și instituțiile din oraș.

0 comentarii

Scrie un comentariu