Casa cu Blazoane

Turiştii care ajung în Buzău pot merge în localitatea Chiojdu, acolo unde se află Casa cu Blazoane, unul dintre cele mai importante monumente istorice din judeţ. Numele îi vine de la cele trei blazoane aflate aflate deasupra intrării în casă, unul reprezentând ultimul blazon al cantacuzinilor din România. Construită de moşnenii Izbăşoi în anul 1760, Casa cu Blazoane din comuna Chojdu este o capodoperă a arhitecturii naţionale şi un reper al culturii europene. Stilul construcţiei este asemanator cu al casei de pe bacnota de 10 lei.

A fost restaurată o data şi vândută de cinci ori de-a lungul timpului dar nu şi-a pierdut valoarea. Descendent al familiei de moșneni a Drăgulișenilor, a cărei existență este consemnată într-un document de la 1759,Florin Drăgulin este cel care a salvat de la distrugere acest edificiu. El a cumparat acest conac de la foştii propietari cu intenţia restaurării. „Casa am cumpărat-o în anul 2004 cu suma de 400 de milioane. După aceea am încercat să o restaurez şi să prind un proiect de finanţare, nu am reuşit, de aceea în anul 2008 an vândut-o Uniunii Arhitecţilor din România cu suma de 35.000 de euro, cu toate că am avut o ofertă mult mai mare. Mi se oferea şi 100.000 de euro pentru achiziţia acestei case dar am făcut acest lucru pentru că am avut dorinţa de când am cumpărat această casă să fie restaurată .Noul proprietar, Uniunea Arhitecţilor din România, a atras fonduri europene , salvând monumentul istoric de la dispariţie,,spune Florin Drăgulin, ultimul proprietar al Casei cu Blazoane. Există un document al Isbăşoilor din 1967 în care se descrie casa în sine, magazia, grajdurile şi gospodăria.

Inscripția care se păstrează deasupra intrării indică faptul că această casă a fost ridicată în jurul anului 1823, de către neamul Izbășoilor. Blazonul din mijloc, de deasupra intrării, înfăşează un vultur bicefal despre care istoricii spun că este simbolul familiei Cantazino. Cele două rozete din lateral sunt reprezentări ale meşterilor populari care au decorat casa. Şi stucaturile care se regăsesc atât în lemnul din exteriorul casei, cât pe pereţii interiori sunt unice în Europa şi au semnificaţii adânci. Casa cu Blazoane de la Chiojdu are un beci ce este construit din piatră de gârlă masivă, iar toate cadrele de rezistență sunt făcute din lemn masiv de stejar îmbinate cu piatră și cărămidă. Mobilierul și toate exponatele care se află astăzi în casă sunt fie moștenite, fie donate de către oamenii din sat sau din împrejurimi.

Foişorul acestei case, este format din stâlpii cu grinzi fasonate decorativ din lemn, cu motive care derivă dintr-un repertoriu de ornamente impregnate de sacralitate. La nivelul stâlpilor cele două rotunde simbolizează coarnele de berbec care reprezentau un animal sacru care păzea interiorul casei şi pe locatarii acestui interior. Este un spaţiu nobil. Clădirea are patru încăperi la nivelul de locuire care erau mobilate cu elemente preţioase ale vremii, aşa cum reiese din documente şi fotofrafii. Casa cu Blazoane rămâne reprezentativă prin stilul arhitectural care a influienţat mai multe clădiri din reşedinţa de judeţ, între ele regăsindu-se Casa Vergu Mănăilă sau Conacul Trandafirilor din Parcul Crâng. În anul 2015 casa a fost deschisă vizitării urmând să devină muzeu al artei tradiționale din Munții Buzăului și tabără de vară pentru studenții la arhitectură. Intrarea este liberă.

Casa cu Blazoane este unul dintre cele mai importante monumente din Buzău, cu o istorie pe cât de misterioasă, pe atât de frumoasă. Nimeni nu a descoperit până acum de cine a fost construită sau pentru ce, ceea ce se ştie însă este că este o adevărată valoare din punct de vedere arhitectural. Pe lângă Casa cu Blazoane turiştii care ajung în zonă au parte de un peisaj desprins parcă din poveşti. Munţii Buzăului străjuiesc comuna pe toate părţile, iar pădurile se îndind cât vezi cu ochii. Cei care ajung aici se îndrăgostesc de zonă atât de mult încât preferă să rămână peste noapte la una dintre pensiunile din zonă.

Casa cu Blazoane din comuna Chiojdu se află la 50 de km de Buzău. Aici se ajunge pe Drumul Naţional 10, iar în comuna Cislău se face stanga pe un drum judeţean 102 B.

0 comentarii

Scrie un comentariu