Cârnaţii de Pleşcoi

Nu este om care să ajungă în vizită prin Buzău și să nu se oprească în satul Pleșcoi, din comuna Berca. Ceea ce îi atrage aici pe turiști sunt cârnații de Pleșcoi. Aroma picantă și amestecul de gusturi a făcut din cârnații de la poalele Subcarpaților de Curbură să fie cei mai celebri cârnați din țară.

Povestea cârnaților de Pleșcoi este foarte veche. Deși până acum nu poate fi estimată o dată exactă apariției lor, unii istorici spun că se făceau chiar și acum 400 de ani.

În jurul cârnaților de la Pleșcoi circulă și o legendă. Se spune că în vremurile foarte vechi, cârnații se făceau din carnea oilor care coborau toamna de la munte. Când treceau ciobanii cu turmele, sutele de oi ocupau toate ulițele satului. În îmbulzeala creată pleșcoienii trăgeau în curte câte o oaie, chiar două, pe care apoi le tăiau și le făceau cârnați sau pastramă.

În prezent Cârnații de Pleșcoi se fac din carnea oilor de la stânele din comună. Iarba pe care o pasc oile de aici este una specială, bogată în sare, datorită pământului sărăturos. Maeștrii bucătari spun că tocmai această calitate a solului frăgezeşte carnea oilor și de aici gustul unic al cârnaților.

Primele rețete ale cârnaților de Pleşcoi conțineau, pe lângă carne şi seu de oaie, tocată cu barda, usturoi, cimbru, busuioc şi sare. Mai recent, la condimente s-a adăugat ardeiul iute roşu, care, treptat, a devenit preponderent, iar pe lângă carnea de oaie a fost adăugată și carne de vită, dar într-o proporție mică pentru a nu modifica gustul specific al cârnaților. După ce sunt amestecate toate ingredientele și este umplut cârnatul, produsul este afumat. Această etapă durează în jur de zece zile, timp în care este și ușor preșat pentru a căpăta o formă aplatizată.

Deși există o rețetă cunoscută, în familiile din Pleșcoi care fac cârnați de generații există întotdeauna un ingredient secret care este transmis doar în interiorul familiei. Cei mai mulți spun că acest ingredient nu este nimic altceva decât pasiunea sau dragostea pentru această tradiție veche a cârnaților de Pleșcoi.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Staţiunea de cercetare Pieatroasele

Turiștii care sunt pasionați de vin sau pur și simplu vor să descopere tainele licorii lui Bachus, sunt poftiți în comuna Pietroasele. La cea mai veche Stațiune Viticolă din țară, unde se află vii cât vezi cu ochii naște Tămâioasa Românească, un vin gustos și sănătos. Magia care aduce la viață vinurile gustoase de la […]

0 comentarii

Lacul Mocearu

Lacul Mocearu se află în arealul administrativ al comunei Chiliile, la o altitudine de 775 metri. Lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 1 hectar si are o adâncime de 8 metri. Lacul Mocearu este un loc potrivit pentru cei ce vor să petreacă o zi într-un cadru natural. Lacul Mocearu Este o zonă […]

0 comentarii

Muzeul Timpul Omului

Timpul este singurul aspect peste care omul nu are cum interveni. Dar pe care îl poate marca, într-un fel sau altul. Pentru a vedea cum trece timpul, nu este nevoie doar să ne aruncam un ochi pe ceas. Dar pentru ca un orologiu ne dă indicii despre timpul recent scurs, undeva în judeţul Buzău, mai […]

0 comentarii