Cârnaţii de Pleşcoi

Nu este om care să ajungă în vizită prin Buzău și să nu se oprească în satul Pleșcoi, din comuna Berca. Ceea ce îi atrage aici pe turiști sunt cârnații de Pleșcoi. Aroma picantă și amestecul de gusturi a făcut din cârnații de la poalele Subcarpaților de Curbură să fie cei mai celebri cârnați din țară.

Povestea cârnaților de Pleșcoi este foarte veche. Deși până acum nu poate fi estimată o dată exactă apariției lor, unii istorici spun că se făceau chiar și acum 400 de ani.

În jurul cârnaților de la Pleșcoi circulă și o legendă. Se spune că în vremurile foarte vechi, cârnații se făceau din carnea oilor care coborau toamna de la munte. Când treceau ciobanii cu turmele, sutele de oi ocupau toate ulițele satului. În îmbulzeala creată pleșcoienii trăgeau în curte câte o oaie, chiar două, pe care apoi le tăiau și le făceau cârnați sau pastramă.

În prezent Cârnații de Pleșcoi se fac din carnea oilor de la stânele din comună. Iarba pe care o pasc oile de aici este una specială, bogată în sare, datorită pământului sărăturos. Maeștrii bucătari spun că tocmai această calitate a solului frăgezeşte carnea oilor și de aici gustul unic al cârnaților.

Primele rețete ale cârnaților de Pleşcoi conțineau, pe lângă carne şi seu de oaie, tocată cu barda, usturoi, cimbru, busuioc şi sare. Mai recent, la condimente s-a adăugat ardeiul iute roşu, care, treptat, a devenit preponderent, iar pe lângă carnea de oaie a fost adăugată și carne de vită, dar într-o proporție mică pentru a nu modifica gustul specific al cârnaților. După ce sunt amestecate toate ingredientele și este umplut cârnatul, produsul este afumat. Această etapă durează în jur de zece zile, timp în care este și ușor preșat pentru a căpăta o formă aplatizată.

Deși există o rețetă cunoscută, în familiile din Pleșcoi care fac cârnați de generații există întotdeauna un ingredient secret care este transmis doar în interiorul familiei. Cei mai mulți spun că acest ingredient nu este nimic altceva decât pasiunea sau dragostea pentru această tradiție veche a cârnaților de Pleșcoi.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Rezervaţia de liliac de la Cernăteşti

Pe dealurile line ale comunei Cernătești, așezată la doar 20 de kilometric de orașul Buzău se află o rezervație floristică de o frumusețe rară. ”Dealul cu Lilieci” este arie protejată dar și un important punct turistic din județ. Vizitatorii sunt fascinați de frumusețea florilor mov înflorite pe o suprafață de trei hectare. Frumusețea florilor este […]

1 comentariu

Trovanţii de la Ulmet

Turiştii care sunt în căutare de mister, aventură sau poate linişte deplină le pot găsi pe toate într-un loc aflat la poalele Munţilor Buzăului. În comuna Bozioru, sat Ulmet se găsesc tronanţii. Cei care ajung aici se pot bucura şi peisaje inedite. Pitorescul sat Ulmet este înconjurat de dealuri împădurite, dar una dintre culmile acestora […]

1 comentariu

Muzeul “7 locuri de poveste” de la Lopătari

Despre județul Buzău s-a spus încă din cele mai vechi timpuri o mulțime de povești fantastice. Cele mai interesante dintre ele sunt relatate la Muzeul „Șapte locuri de poveste” din comuna Lopătari. Într-o singură încăpere sunt adunate povești despre originea vulcanilor noroioși, a fierbătorilor și a focurilor vii. Nu lipsește nici legenda uriașilor despre care […]

0 comentarii