Cârnaţii de Pleşcoi

Nu este om care să ajungă în vizită prin Buzău și să nu se oprească în satul Pleșcoi, din comuna Berca. Ceea ce îi atrage aici pe turiști sunt cârnații de Pleșcoi. Aroma picantă și amestecul de gusturi a făcut din cârnații de la poalele Subcarpaților de Curbură să fie cei mai celebri cârnați din țară.

Povestea cârnaților de Pleșcoi este foarte veche. Deși până acum nu poate fi estimată o dată exactă apariției lor, unii istorici spun că se făceau chiar și acum 400 de ani.

În jurul cârnaților de la Pleșcoi circulă și o legendă. Se spune că în vremurile foarte vechi, cârnații se făceau din carnea oilor care coborau toamna de la munte. Când treceau ciobanii cu turmele, sutele de oi ocupau toate ulițele satului. În îmbulzeala creată pleșcoienii trăgeau în curte câte o oaie, chiar două, pe care apoi le tăiau și le făceau cârnați sau pastramă.

În prezent Cârnații de Pleșcoi se fac din carnea oilor de la stânele din comună. Iarba pe care o pasc oile de aici este una specială, bogată în sare, datorită pământului sărăturos. Maeștrii bucătari spun că tocmai această calitate a solului frăgezeşte carnea oilor și de aici gustul unic al cârnaților.

Primele rețete ale cârnaților de Pleşcoi conțineau, pe lângă carne şi seu de oaie, tocată cu barda, usturoi, cimbru, busuioc şi sare. Mai recent, la condimente s-a adăugat ardeiul iute roşu, care, treptat, a devenit preponderent, iar pe lângă carnea de oaie a fost adăugată și carne de vită, dar într-o proporție mică pentru a nu modifica gustul specific al cârnaților. După ce sunt amestecate toate ingredientele și este umplut cârnatul, produsul este afumat. Această etapă durează în jur de zece zile, timp în care este și ușor preșat pentru a căpăta o formă aplatizată.

Deși există o rețetă cunoscută, în familiile din Pleșcoi care fac cârnați de generații există întotdeauna un ingredient secret care este transmis doar în interiorul familiei. Cei mai mulți spun că acest ingredient nu este nimic altceva decât pasiunea sau dragostea pentru această tradiție veche a cârnaților de Pleșcoi.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Sfinxul de la Buştea

Fratele mai mic al Sfinxului din Bucegi se află în Munţii Buzăului. Este vorba despre Sfinxul de la Buştea, un „uriaş” împietrit, cu chip de om, care măsoară şase metri înălţime. Cei care vor să vadă minunea trebuie să meargă până în satul Buștea și, de acolo, îndrumați de localnici, vor putea ajunge la ”Capul […]

0 comentarii

Focurile vii de la Lopătari

Localitatea Lopătari din Buzău este una dintre puținele din lume în care noaptea e ca ziua. E adevărat, e puțin exagerat. Dar foarte puțin. Aici, în inima munților Buzăului, poate fi văzut un fenomen rar întâlnit pe planetă, dar incredibil de spectaculos: Focurile vii. Fenomenul este întâlnit aproape de satul Terca, undeva pe un deal […]

0 comentarii

Muzeul judeţean Buzău

Dacă este un loc pe care turiștii care ajung în municipiul Buzău nu îl pot rata, acela este Muzeul Județean. Așezat chiar în centrul orașului, Muzeul este o împletire între istorie, tradiție și modernitate. Cea mai veche expoziție din muzeu conține obiecte vechi de acum 7500 de ani, iar în altele pot fi găsite și […]

0 comentarii