Babicul

Babicul este un produs specific zonei Buzăului și a devenit de-a lungul anilor unul dintre cele mai cunoscute mezeluri din țară.

Babicul de Buzău seamănă cu un salam clasic, doar că este ușor aplatizat și este făcut din carne de porc și vită. Condiția principală pentru ca produsul să aibă un gust memorabil este ca animalele să fie crescute în curte, cu nutreț natural.

Îngredientul principal este boiaua de ardei care a fost adusă pe teritoriul Buzăului de bulgarii veniți în zonă în secolul al XVIII-lea. Boiaua este făcută din ardei- cea dulce din ardei capia, iar cea iute din ardei iuți. Pentru transformarea ardeilor în boia, sunt lăsați la uscat până când ajung să se sfărâme, iar apoi sunt pisați până ajung o pudră fină.

Rețeta de babic de Buzău este destul de simplă. Se toacă bucățile de carne de vită și porc potrivit, după care este lăsată câteva ore să se răcească. După această etapă, carnea este amestecată cu boia dulce până când se obține un produs omogen. Compoziția de separă în mai mulți bulgărași care vor fi lăsați pe un fund de lemn 12 ore. Următorul pas este adăgarea pudrei de boia iute, care se lasă de asemenea câteva ore să se ”odihnească”. Abia acum babicul începe să prindă formă. Compoziția este introdusă într-o membrană (un maț de vițel) de aproximativ 40 de centimetri, care este înțepată din loc în loc pentru a fi scos tot aerul. Babicul este lăsat la uscat într-un loc ferit de soare care are cel puțin două guri de aerisire. Dacă este depozitat cum trebuie, produsul rezistă chiar și un an de zile.

Babicul de Buzău poate fi servit ca atare cu pâine proaspătă de casă sau folosit la celebra ciorbă de babic, mâncare specific buzoiană. Aceasta se prepară din babic și slăninuță, adăugate lângă legume, orez și zeamă de varză. Ciorba de babi este atât de bună încât turiștii cer întotdeauna a doua porție.

Tradiția babicului este transmisă de sute de ani din generație în generație. Din gustorul produs au gustat o mulțime de personalități istorice și chiar marele împărat Napoleon. Se spune că acesta a poposit la Buzău în timp ce se întorcea din Rusia, unde a fost găzduit de un boier local. Acesta i-a pus pe masă împăratului o mulțime de produse locale, printre care și un babic. Se spune că Napoleon a fost atât de încântat de babicul de Buzău că lăsat gazdei câteva rânduri de mulțumire.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Rezervaţia de liliac de la Cernăteşti

Pe dealurile line ale comunei Cernătești, așezată la doar 20 de kilometric de orașul Buzău se află o rezervație floristică de o frumusețe rară. ”Dealul cu Lilieci” este arie protejată dar și un important punct turistic din județ. Vizitatorii sunt fascinați de frumusețea florilor mov înflorite pe o suprafață de trei hectare. Frumusețea florilor este […]

1 comentariu

Casa cu Blazoane

Turiştii care ajung în Buzău pot merge în localitatea Chiojdu, acolo unde se află Casa cu Blazoane, unul dintre cele mai importante monumente istorice din judeţ. Numele îi vine de la cele trei blazoane aflate aflate deasupra intrării în casă, unul reprezentând ultimul blazon al cantacuzinilor din România. Construită de moşnenii Izbăşoi în anul 1760, […]

0 comentarii

Muzeul “7 locuri de poveste” de la Lopătari

Despre județul Buzău s-a spus încă din cele mai vechi timpuri o mulțime de povești fantastice. Cele mai interesante dintre ele sunt relatate la Muzeul „Șapte locuri de poveste” din comuna Lopătari. Într-o singură încăpere sunt adunate povești despre originea vulcanilor noroioși, a fierbătorilor și a focurilor vii. Nu lipsește nici legenda uriașilor despre care […]

0 comentarii