Babicul

Babicul este un produs specific zonei Buzăului și a devenit de-a lungul anilor unul dintre cele mai cunoscute mezeluri din țară.

Babicul de Buzău seamănă cu un salam clasic, doar că este ușor aplatizat și este făcut din carne de porc și vită. Condiția principală pentru ca produsul să aibă un gust memorabil este ca animalele să fie crescute în curte, cu nutreț natural.

Îngredientul principal este boiaua de ardei care a fost adusă pe teritoriul Buzăului de bulgarii veniți în zonă în secolul al XVIII-lea. Boiaua este făcută din ardei- cea dulce din ardei capia, iar cea iute din ardei iuți. Pentru transformarea ardeilor în boia, sunt lăsați la uscat până când ajung să se sfărâme, iar apoi sunt pisați până ajung o pudră fină.

Rețeta de babic de Buzău este destul de simplă. Se toacă bucățile de carne de vită și porc potrivit, după care este lăsată câteva ore să se răcească. După această etapă, carnea este amestecată cu boia dulce până când se obține un produs omogen. Compoziția de separă în mai mulți bulgărași care vor fi lăsați pe un fund de lemn 12 ore. Următorul pas este adăgarea pudrei de boia iute, care se lasă de asemenea câteva ore să se ”odihnească”. Abia acum babicul începe să prindă formă. Compoziția este introdusă într-o membrană (un maț de vițel) de aproximativ 40 de centimetri, care este înțepată din loc în loc pentru a fi scos tot aerul. Babicul este lăsat la uscat într-un loc ferit de soare care are cel puțin două guri de aerisire. Dacă este depozitat cum trebuie, produsul rezistă chiar și un an de zile.

Babicul de Buzău poate fi servit ca atare cu pâine proaspătă de casă sau folosit la celebra ciorbă de babic, mâncare specific buzoiană. Aceasta se prepară din babic și slăninuță, adăugate lângă legume, orez și zeamă de varză. Ciorba de babi este atât de bună încât turiștii cer întotdeauna a doua porție.

Tradiția babicului este transmisă de sute de ani din generație în generație. Din gustorul produs au gustat o mulțime de personalități istorice și chiar marele împărat Napoleon. Se spune că acesta a poposit la Buzău în timp ce se întorcea din Rusia, unde a fost găzduit de un boier local. Acesta i-a pus pe masă împăratului o mulțime de produse locale, printre care și un babic. Se spune că Napoleon a fost atât de încântat de babicul de Buzău că lăsat gazdei câteva rânduri de mulțumire.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Destinaţii recomandate

Vulcanii Noroioşi

Sunt considerați, de departe, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Buzău. Iar opinia are un fundament uriaș. Pentru că Vulcanii Noroioși din județul aflat în sud-estul țării sunt un fenomen unic în România. Vulcanii noroioși s-au format datorită erupțiilor de gaze naturale care vin din adâncuri, de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri, spre […]

0 comentarii

Muzeul judeţean Buzău

Dacă este un loc pe care turiștii care ajung în municipiul Buzău nu îl pot rata, acela este Muzeul Județean. Așezat chiar în centrul orașului, Muzeul este o împletire între istorie, tradiție și modernitate. Cea mai veche expoziție din muzeu conține obiecte vechi de acum 7500 de ani, iar în altele pot fi găsite și […]

0 comentarii

Trovanţii de la Ulmet

Turiştii care sunt în căutare de mister, aventură sau poate linişte deplină le pot găsi pe toate într-un loc aflat la poalele Munţilor Buzăului. În comuna Bozioru, sat Ulmet se găsesc tronanţii. Cei care ajung aici se pot bucura şi peisaje inedite. Pitorescul sat Ulmet este înconjurat de dealuri împădurite, dar una dintre culmile acestora […]

0 comentarii